top of page

SOM BARIDÀ, TURISME DE NATURA

ESPAIS PROTEGITS

​La nostra contrada compta amb un patrimoni natural excepcional, que s'ha preservat fins als nostres dies. Concretament, formem part del Parc Natural del Cadí-Moixeró; dels Espais d'interès Natural ( EIN) de les Serres del Cadí -Moixeró, Riberes de l'Alt Segre, Tossa Plana de Lles-Puigpedrós i Beneïdor de la Xarxa Natura 2000, mitjançant els espais de la Tossa Plana de Lles-Puigpedrós, Beneïdor, Riu Verneda, Riberes de l'Alt Segre, Riu de la Llosa i Prepirineu Central Català, i de la Reserva Nacional de Caça del Cadí.

 

 

SOM PAISATGES NATURALS

​El nostre territori s'estructura al llarg d'un estret congost de 20Km, excavat pel Segre, on hi desguassen els rius de les valls transversals ( riu de la Llosa, riu de Bastanist, riu Naval o del Quer, riu d'Arsèguel i Cava, entre altres ). Aquest encaixonament del Segre ens ha condicionat, històricament, el traçat de les vies de comunicació i la ubicació dels nostres pobles.

Oscil·lem entre els 800 metres d'altitud del fons de la vall i els prop de 3,000 metres de les parts mésaltes, amb Tossa Plana de Lles (2,916 m) com a punt culminant, seguida del Monturull (2,761 m), el Perafita (2,752 m) i el tossal de la Muga ( 2,859 m ) a la part septentrional, i pel puig de la canal Baridana (2,649 m) i el pic de la Costa Cabriolera (2,604 m) al costat meridional.

CATÀLEG DE PAISATGE DE L'ALT PIRINEU I ARAN

El Catàleg del paisatge, previst a la Llei 8/2005 de 8 de juny de protecció, gestió i ordenació del paisatge, és un document informatiu de caràcter tècnic que determina la tipologia dels paisatges de cada zona, els seus valors i estat de conservació, els objectius de qualitat que han de complir i les propostes per a assolir-los.

 

 

 

En el cas del Baridà hi podem trobar:

 

CADÍ: "Cingleres de paret calcària que es precipiten uns centenars de metres fins a valls recobertes de boscos densos. Pobles de rica tradició històrica sota l'escenari de la cara nord del Cadí".

 

 

 

 

 

SOLANA DEL BARIDÀ: "Unitat conformada al voltant de l’altiplà de Lles, gran mirador de la Cerdanya i del Cadí, que conserva encara alguns dels antics i extensos paisatges cultivats, com els pobles d’Arànser, Viliella i Coborriu de la Llosa. Pobles d’arquitectura tradicional de pedra i pissarra".

FAUNA I FLORA

El Baridà és un territori amb grans possibilitats per l'observació de fauna i flora típica dels Pirineus. Els amants de l'ornitologia, de la fotografia de natura, de la flora de muntanya, etc no pot deixar de visitar els nostres espais protegits repartits en tots els municipis Baridans.

MÉS PROPOSTES DEL NOSTRE PAISATGE I NATURA

bottom of page