top of page
Fotografia de Joan Gispert
Foto de Joan Gispert
CAVA ÉS...UNA ALTRA COSA

​​

 

El municipi comprèn els pobles de Cava, Ansovell i el Querforadat i, a més, els veïnats de cal Pubill i de Sant Cristòfol de Vinyoles (despoblat), els masos aïllats del Ferrer dels Camps, de Vima i de la Garrava i el santuari de Boscalt. La carena de la serra del Cadí, el seu límit meridional, troba la seva màxima altitud al Cristall o puig de la canal Baridana (2.648 m). Gran part del seu territori és dins el Parc Natural del Cadí-Moixeró. El municipi és ideal per a practicar activitats a la natura i ofereix al visitant uns valors paisatgístics excepcionals.

 

Cava Situat dins el comtat de Cerdanya, el castell de Cava és documentat el 1277 quan Galceran III de Pinós deixà al seu fill Galceran el que tenia a diversos castells, entre els quals aquest. La senyoria del dit castell anava lligada a la del castell proper de Sant Cristòfol, a la mateixa vall de Cava. El 1255 Simó de Santmartí vengué a R. G. d'Enveig el castell de Sant Cristòfol, amb homes, fembres, rèdits i tots els drets que en el dit castell li pertanyien, llevat del domini superior del comte de Foix. De la venda era fiador Galceran de Pinós. Hi continuà el domini dels Santmartí fins a mitjans del segle XVII. Des de l'any 1644 i fins a les primeries del segle XIX, la baronia de Cava va estar sota el domini de senyors genovesos, els Brea d'Alassio, i posteriorment (fins al 1842) sota els domini dels Dòria d'Arfa.

 

Ansovell La parròquia de Nonsuelle s'esmenta a l'acta de consagració de la catedral de la Seu d'Urgell, datable vers el segle X. Durant l'Edat Mitjana, el lloc d'Ansovell, juntament amb el del Quer, dins el comtat de Cerdanya, va pertànyer als Aragall i més endavant als Castre-Pinós, també vescomtes d'Èvol. Posteriorment passà als ducs d'Híxar.

 

El Querforadat A l'Edat Mitjana aquest lloc pertanyia, juntament amb Ansovell, als senyors d'Aragall. Tot i que el topònim Cher Foradado apareix documentat des de començaments del segle XI, estudis recents demostren que aquesta denominació no feia referència a la nostra població sinó a un castell situat a l'Alt Berguedà. No serà fins al segle XVI quan l'actual Querforadat començarà a ser conegut per aquest nom. Fins aleshores era anomenat, simplement, el Quer (roca gran).

 

Boscalt Les primeres notícies que se'n tenen daten del segle XIII. Es troba ubicat a dos quilòmetres d'Ansovell, sota la imponent proximitat de la serra del Cadí i vora l'antic camí Cardoner, una via de comunicació por on es transportava la sal de les mines de Cardona cap a la Cerdanya i el Conflent. A mitjan del segle XVII, com a santuari marià que era, se sap que celebrava l'aplec el dia vuit de setembre, dia de la Nativitat de la Mare de Déu. Per la Santa Creu de maig hi anaven en processó els veïns d'Ansovell, i el tercer dia de Cinquagesma els d'Arsèguel, Vilanova de Banat, Artedó, Alàs, la Vansa i Tuixent. Hi ha també el record de que, en temps de secada, es portava la imatge a la font que hi havia prop de l'ermita, es col·locava sobre una roca i es deia missa al seu davant per demanar la pluja.

 

Cava és... una altra cosa. Va néixer fa molts segles, va créixer poc com una estrella de quatre vèrtex i s'ha fet vell, amb quatre ànimes que no el deixen morir en pau. Vés, va dir un dia Cava al món, que tu tens molt camí per córrer, jo per ara em quedo aquí. Per ara i per sempre."

 

(Extret del volum Nits de Tarverna, de Joan Obiols, publicat dins la col·lecció El Pirineu i la poesia de la història per Garsineu Edicions. Tremp, 1995).

 

(http://cava.ddl.net)

Foto de Joan Gispert
bottom of page