top of page

SOM BARIDÀ, TURISME CULTURAL

EQUIPAMENTS CULTURALS

Al Baridà trobareu equipaments culturals lligats en el fer i saber de la seva gent i la seva terra, amb la seva història recent o del pasat que ha marcat la seva gent i el seu paisatge

Parc dels Búnquers de Montellà i Martinet

 

 

 

Centre interpretació Casa del Riu (provisional )

Fàbrica de la Llana d'Arsèguel

 

Museu de la vinya i vi de muntanya

 

 

ROMÀNIC I PATRIMONI RURAL

ROMÀNIC I PATRIMONI RURAL

​Al llarg de la història, les diferents societats que ens han precedit han deixat un llegat cultural en forma de feixes, camins, ponts, esglésies, castells ,búnquers...

 

Podem descobrir aquesta herència constructiva dispersa per tota la geografia baridana, la qual ens explica no només d'on venim sinó també quina ha estat l'evolució històrica dels nostres pobles, ja que gran part dels nostre patrimoni mostra l'empremta que hi han deixat els conflictes bèl·lics, els aiguats i l'abandonament arran de l'èxode rural.

 

 

 

 

 

 

ROMÀNIC I PATRIMONI RURAL

ROMÀNIC I PATRIMONI RURAL

SOM FESTA

​Com que molts veïns han hagut de traslladar la seva residència lluny del seu poble d'origen, avui en dia les festes majors i els aplecs prenen una rellevància molt especial, ja que són ocasions per retrobar-nos i omplir els pobles de festa. Entre les dates assenyalades, destaquem els aplecs de la Mare de Déu de Bastanist i de la Mare de Déu de Boscalt. En aquestes festes hi predomina el so de l'acordió diatònic. Aquest instrument ha posicionat el Baridà, i concretament el poble d'Arsèguel, en el centre de l'escena de la música folk catalana. Fa més de trenta anys que el poble d'Arsèguel acull la Trobada d'Acordionistes del Pirineu, on també hi trobem el Museude l'Acordió Diatònic i la seu de l'Escola Folk del Pirineu.

Castell d'Arsèguel, 27 d'octubre de 1592. Després de resistir un llarg setge, més de cent bandolers capitanejats per Joanot Cadell fugen de nit i deixen el poble en mans de les tropes fidels al rei. Arsèguel i el seu castell seran cremats com a represàlia.

 

No és el començament d’una novel·la ni d’un guió de pel·lícula. És una història real, la narració d’un episodi en el qual Arsèguel era, com l’anomena un cronista de l’època- lo  niu dels bandolers de Catalunya-. Una època en què Arsèguel i el seu senyor, Joanot Cadell, estaven en el punt de mira de les principals autoritats del país, que van esgotar la paciència fins al punt d’ordenar la destrucció del castell, refugi de lladres y facinerosos hòmens enemichs de Sa Majestat.​ ( extret del llibre -Lo niu dels bandolers de Catalunya- de Lluís Obiols Perearnau.

L'Ajuntament d'Arsèguel ofereix la possibilitat de fer una visita amb audioguies seguint els racons del poble on es van viure les històries de la família Cadell i dels bandolers

 
 

ARSÈGUEL, TERRA DE BANDOLERS

Durant els anys quaranta del segle XX, als Pirineus es va construir una impressionant línia de defensa que durant molt temps ha estat envoltada pel secret militar, la línia Pirineus, coneguda popularment com a línia "P". El Baridà es considera un punt altament estratègic. Per aquest motiu compta amb una gran concentració de búnquers, que tenien la missió de frenar una incursió per la principal via de penetració a través dels Pirineus

BÚNQUERS, LA LÍNIA PIRINEUS

Caminant en indrets marcats per la llegenda, per històries semi-reals que ens transporten a un Baridà d'encant, però desconegut, fen un recorregut pels pobles i per indrets baridencs descobrint les tradicions que és "una manera d'introduir-se en la profunditat d'un territori, de conèixer-ne l'essència", que és una manera de saber-ne alhora les "llegendes, els mites i les històries diverses-contes,faules, contalles- que formen part d'aquesta tradició"

BARIDÀ, TERRITORI DE LLEGENDES

ROCA VIVA, UN LABERINT MÀGIC

Rocaviva és un laberint màgic, una obra realitzada al llarg de 26 anys per al llarg de 26 anys per en Climent Olm.  Fou reconeguda a nivell artístic i declarada bé cultural per els Consells Comarcals de la Cerdanya i l'Alt Urgell. Així consta als registres de la Generalitat. Rocaviva -un laberint màgic-, ocupa els dos vessants d’una serralada amb belles vistes. És una xarxa de senders, vorejats per més de 600 roques granítiques, de diverses dimensions, que han estat treballades -des del petit baix relleu a la talla profunda-, per tal de desvetllar-ne les formes ocultes. 

bottom of page