top of page

SOM BARIDÀ, TURISME GASTRONOMIC

PRODUCTES AGROALIMENTARIS

La cuina tradicional, la feta poc a poc i amb estima o la cuina amb tocs de modernitat a partir de les receptes de tota la vida són fàcils de trobar en les nostres contrades. Molts dels nostres cuiners aposten fermament per el producte local, el de proximitat respectuós i adaptat a la terra sàviament. La truita de riu, la carn ecològica, el pa de pagès amb denominació d’origen, xocolates i pastisseria, embotits, formatges de cabra, melmelades innovadores i altres productes són típics i habituals en les nostres taules i comerços. La conjuntura entre cuiners, productors i les receptes tradicionals desperten les emocions dels cinc sentits. 

 

 

PRODUCTORS
ELABORADORS
FORN D'ARSÈGUEL
VENTA DIRECTA
CARNISSERIA GINESTA
RESTAURACIÓ

RECEPTES

GALERIA

LA CUINA DEL BARIDÀ

Download Middle School Application >

La cuina tradicional i la gastronomia dels pobles del Baridà és marcada pel fet de tractar-se de valls de muntanya basades amb l'autosuficiència i l'aprofitament dels productes que ofereix la natura, així com els produïts a l'horta o el corral, que són de primera qualitat.
 

Un dels principals trets de la cuina Baridana és la de plats consistents i calòrics degut al seu clima alpí i d’altiplà pirinenc. També, gràcies a la seva situació peculiar i estratègica, la cuina de la zona s’ha beneficat dels contactes amb les cultures occitana, francesa i d’altres comarques veïnes catalanes. El clima i la tradició ramadera ( antigament ovina i amb el temps substituït per bovina ), els recursos del bosc, la caça i la pesca ens evidencien que el Baridà ha utilitzat en les seves cuines carn, verdures, cereals, caça, pesca i aviram. El porc, com a molts altres llocs de Catalunya, té un pes important. Ja en l’època romana, els pernils cerdans “ pernae cerritanae” delien als gourmets de Roma tal com va escriure el poeta de Calatayud Marcial ( Epigrama del llibre 13.55 ) “que em serveixin el pernil del país dels ceretans o que me’n trametin”. També en aquesta mateixa època es va estimular la producció de derivats d’aquest animal.

 

Un dels plats que representa la zona és  el trinxat, amb trumfes de la comarca, col d’hivern tocada pel fred i rosta; tot això passat per la paella amb un gra d’all. Però, no hem d’oblidar, que el receptari Baridà és ampli i amb gran varietat de productes de primera qualitat ja siguin els que ens dóna la nostra terra de manera desinteressada, els que cultiven els nostres pagesos o els que produeixen els productors agroalimentaris locals de manera artesanal. Podem destacar, per exemple, els bolets de primavera o tardor ( moixerons, cremalloles, murgues...), els agredolços ( pernil amb mel, bacallà...), les sopes de muntanya o de pastor (servides en el tradicional tupí), el pa de sègol fet en forn de llenya, les llegums i verdures ( xicoies, espinacs de muntanya, cremes d’ortigues, coscolls, naps de Talltendre, mongetes afartapobres,etc ), la caça, ( diferents civets, llebre amb xocolata...), els embotits (pa de fetge), el pernil, els formatges i els derivats de llet d’ovella i vaca, la carn de xai , de poltre i de vedella, el bacallà i les truites de riu (anomenades en molts llocs de la comarca com escorredisses). També s'elabora un gran surtit de conserves vegetals i confitures a partir de fruites silvestres ( gerds, garravera, saüc, pomes, peres...), postres (bunyols, fruites cuites, escalivades o farcides, coques de vidre, peres de Puigcerdà amb vi), producció de vi, i un llarg etcètera.

Actualment el Baridà té un gran planter de cuiners que fan molt bona feina i innoven tot respectant les bases de la nostra cuina i la diversitat del producte. També complementen aquesta bona feina els productors agroalimentaris locals elaborant un producte de primera qualitat. Aquí un deixem un petit recull d'alguns dels plats típics de la zona:

​Arròs de muntanya
Arròs amb colomins
Trinxat amb rosta
Cuinat ( escudella )
Patates estofades amb espinada
Sopes de pastor ( amb pa i/o amb farigola )
Sopes amb pa negre i rostillons
Cargols
Pernil amb mel ( agredolç )
Cuina amb bolets de primavera ( moixerons, cremalloles, múrgules )
Cuina amb bolets de tardor ( rovelló, fredolics, ceps, cames de perdiu o fetgets, rossinyols...)
Truita amb cremalloles, moixerons...
Xicoies amanides
Coscoll ( api silvestre ) amanit
Espinacs de muntanya
Colomins estofats
Truita de riu amb julivert escaldat ( i altres estils )
Embotits ( pa de fetge, llonganissa, bull de fetge....)
Cuina de caça ( cabirol, porc senglar,,,)
Conill o llebre amb xocolata
Civets amb caça
Tiró ( ànec ) amb naps de Talltendre o amb peres
Peus de porc amb naps de Talltendre o estofats
Bacallà amb mel
Mel i mató
Colistres amb mató
Pomes farcides amb crema
Pomes al forn
Peres al vi
Formatges i derivats làctics ( iogurts, colistre....)
Flans d'ou
Crema de sant Josep

 

 

 

bottom of page