• BENVINGUTS

  • SOM BARIDÀ

  • MUNICIPIS

  • TURISME

  • SOM PRODUCTE

  • PROJECTES

  • NOTÍCES

  • SERVEIS

  • ON SOM?

  • MEDIA

  • ON SOM

    SOM BARIDÀ, TURISME GASTRONOMIC

    PRODUCTES AGROALIMENTARIS

    LA CUINA DEL BARIDÀ

    Download Middle School Application >

    La cuina tradicional i la gastronomia dels pobles del Baridà és marcada pel fet de tractar-se de valls de muntanya basades amb l'autosuficiència i l'aprofitament dels productes que ofereix la natura, així com els produïts a l'horta o el corral, que són de primera qualitat.
     

    Un dels principals trets de la cuina Baridana és la de plats consistents i calòrics degut al seu clima alpí i d’altiplà pirinenc. També, gràcies a la seva situació peculiar i estratègica, la cuina de la zona s’ha beneficat dels contactes amb les cultures occitana, francesa i d’altres comarques veïnes catalanes. El clima i la tradició ramadera ( antigament ovina i amb el temps substituït per bovina ), els recursos del bosc, la caça i la pesca ens evidencien que el Baridà ha utilitzat en les seves cuines carn, verdures, cereals, caça, pesca i aviram. El porc, com a molts altres llocs de Catalunya, té un pes important. Ja en l’època romana, els pernils cerdans “ pernae cerritanae” delien als gourmets de Roma tal com va escriure el poeta de Calatayud Marcial ( Epigrama del llibre 13.55 ) “que em serveixin el pernil del país dels ceretans o que me’n trametin”. També en aquesta mateixa època es va estimular la producció de derivats d’aquest animal.

     

    Un dels plats que representa la zona és  el trinxat, amb trumfes de la comarca, col d’hivern tocada pel fred i rosta; tot això passat per la paella amb un gra d’all. Però, no hem d’oblidar, que el receptari Baridà és ampli i amb gran varietat de productes de primera qualitat ja siguin els que ens dóna la nostra terra de manera desinteressada, els que cultiven els nostres pagesos o els que produeixen els productors agroalimentaris locals de manera artesanal. Podem destacar, per exemple, els bolets de primavera o tardor ( moixerons, cremalloles, murgues...), els agredolços ( pernil amb mel, bacallà...), les sopes de muntanya o de pastor (servides en el tradicional tupí), el pa de sègol fet en forn de llenya, les llegums i verdures ( xicoies, espinacs de muntanya, cremes d’ortigues, coscolls, naps de Talltendre, mongetes afartapobres,etc ), la caça, ( diferents civets, llebre amb xocolata...), els embotits (pa de fetge), el pernil, els formatges i els derivats de llet d’ovella i vaca, la carn de xai , de poltre i de vedella, el bacallà i les truites de riu (anomenades en molts llocs de la comarca com escorredisses). També s'elabora un gran surtit de conserves vegetals i confitures a partir de fruites silvestres ( gerds, garravera, saüc, pomes, peres...), postres (bunyols, fruites cuites, escalivades o farcides, coques de vidre, peres de Puigcerdà amb vi), producció de vi, i un llarg etcètera.
    ​

    Actualment el Baridà té un gran planter de cuiners que fan molt bona feina i innoven tot respectant les bases de la nostra cuina i la diversitat del producte. També complementen aquesta bona feina els productors agroalimentaris locals elaborant un producte de primera qualitat. Aquí un deixem un petit recull d'alguns dels plats típics de la zona:

    ​

    ​Arròs de muntanya
    Arròs amb colomins
    Trinxat amb rosta
    Cuinat ( escudella )
    Patates estofades amb espinada
    Sopes de pastor ( amb pa i/o amb farigola )
    Sopes amb pa negre i rostillons
    Cargols
    Pernil amb mel ( agredolç )
    Cuina amb bolets de primavera ( moixerons, cremalloles, múrgules )
    Cuina amb bolets de tardor ( rovelló, fredolics, ceps, cames de perdiu o fetgets, rossinyols...)
    Truita amb cremalloles, moixerons...
    Xicoies amanides
    Coscoll ( api silvestre ) amanit
    Espinacs de muntanya
    Colomins estofats
    Truita de riu amb julivert escaldat ( i altres estils )
    Embotits ( pa de fetge, llonganissa, bull de fetge....)
    Cuina de caça ( cabirol, porc senglar,,,)
    Conill o llebre amb xocolata
    Civets amb caça
    Tiró ( ànec ) amb naps de Talltendre o amb peres
    Peus de porc amb naps de Talltendre o estofats
    Bacallà amb mel
    Mel i mató
    Colistres amb mató
    Pomes farcides amb crema
    Pomes al forn
    Peres al vi
    Formatges i derivats làctics ( iogurts, colistre....)
    Flans d'ou
    Crema de sant Josep

     

     

     

    ​La cuina tradicional, la feta poc a poc i amb estima o la cuina amb tocs de modernitat a partir de les receptes de tota la vida són fàcils de trobar en les nostres contrades. Molts dels nostres cuiners aposten fermament per el producte local, el de proximitat respectuós i adaptat a la terra sàviament. La truita de riu, la carn ecològica, el pa de pagès amb denominació d’origen, xocolates i pastisseria, embotits, formatges de cabra, melmelades innovadores i altres productes són típics i habituals en les nostres taules i comerços. La conjuntura entre cuiners, productors i les receptes tradicionals desperten les emocions dels cinc sentits. 

    ​

    ​

     

     

    ​

    ​

    FORMATGERIA BARIDÀ
    MELMELADES PLE DE BO
    CARNS ECOCERDANYA
    PRODUCTORS
    ELABORADORS
    FORN D'EN JORDI MARTINET
    PASTISSERIA VILARRUBLA
    EMBOTITS ARTESANS TURET
    CARNISSERIA PUIG
    XOCOLATES DEL BARIDÀ
    VENTA DIRECTA
    CARNISSERIA GINESTA
    QUEVIURES PACO
    FORN D'ARSÈGUEL
    RESTAURACIÓ
    RESTAURANTS
    LAGRIMUS BARIDÀ
    Show More

    GALERIA

    LA CUINA DE LA MUSSOLA

    RECEPTES